Je to klientelismus při pořizování územního plánu, nebo jen nedbalost pana starosty?

18.06.2013 13:54

Jak již všichni jistě víme, naše obec, bohužel, ještě nemá schválený územní plán, a proto se dodnes běžně schvalovaly pozemky jednotlivých vlastníků, kteří žádali o povolení výstavby rodinného domu mimo intravilán obce. Když to ještě měl starosta Mališpolitickyzapotřebí, okomentoval to takto (nahrávka ZDE ).

 

Minimálně jednou se nám však tak trochu lhalo, protože pozemky byly v návrhu územního plánu nezastavěné, ale starosta zastupitelům sdělil pravý opak (nahrávka ZDE a ZDE ).

 

Zastupitelstvo obce mnohdy hlasovalojako jeden muž“, někteří možná podle heslakoho chleba jíš, toho píseň zpívej(nebo pro něj zvedej ruce), ale převážně se záměry stavebníků schvalovaly.

 

S lítostí musím konstatovat, že i tato, domnívám se, pro občany vcelku zásadní činnost zastupitelstva obce spočívající ve schvalování stavebních záměrů občanů, je dnes starostou Mališem komentována zcela opačně (nahrávka  ZDE ). Starosta najednou apeluje na to aby se toto neschvalovalo a chce realizovat jakýsistop stavžádostí o výstavbu rodinných domů, a to prý proto, abychom neustále nekomplikovali pořízení územního plánu.

 

Že, by všichni přátelé a známí pana starosty měli již schváleno?

 

Domnívám se, že pořízení územního plánu zkomplikoval především ten, kdo nedodržel pokyny pořizovatele pro zhotovení návrhu územního plánu z března 2010 a nedodával zhotoviteli územního plánu, který je dnes již veřejně projednán, potřebné podklady, které měly být v návrhu územního plánu zaneseny. Na základě těchto pochybení bude možná nutné tento návrh územního plánu projednat veřejně znovu. Zdá se, že oním nespolupracujícím byla možná samotná obec Ostravice pod vedením starosty Mališe. Proč se tomu tak dělo, nevím, ale nabízí se otázka, nemohlo to, že obec Ostravice doposud nemá územní plán, někomu vyhovovat?

 

Na rozporuplné jednání starosty Mališe si jistě uděláte názor sami.

 

Všechna tato výše uvedená fakta by se nejspíše dala shrnout do jediného slova -klientelismus.

 

Definici slova klientelismus najdete ZDE.