Otevřený dopis zastupitelstvu obce.

26.11.2012 11:46

Vážení zastupitelé,
v době, kdy jsem jako pověřený zastupitel projednával stanovisko Policie ČR k realizaci osvětlení na Mazák, mi bylo při tomto jednání Policií ČR sděleno, že přechod pro chodce může být za určitých podmínek zřízen i v křižovatce. Proto mě udivilo, že starosta obce nám ve věci zřízení přechodu pro chodce na dolní Ostravici (u nádraží) toto prezentoval jako absolutně nereálné řešení.
Na základě informací získaných na Krajském ředitelství dopravní policie se domnívám, že zpracovaný projekt přechodu pro chodce na dolní Ostravici u nádraží, by měl být přepracován tak, aby lidé, kteří budou přicházet od nádraží, mohli přirozeně a bezpečně přejít silnici mezi odbočkou k nádraží a odbočkou k panelovým domům, tedy přesněji řečeno před bytovým domem čp. 600.
Mezi odbočkou k panelákům a odbočkou k nádraží je, dle katastrální mapy, cca 18 – 20 m místa a tudíž si myslím, že bychom se snad mohli pokusit projekt přehodnotit. Současně vyprojektovaná varianta přecházení silnice po přechodu, který by měl být umístěn téměř až před restaurací U Tkáčů, se mi jeví, z důvodů přirozeného pohybu chodců v úplně jiném místě, jako řešení nešťastné.
Přece chodec, který směřuje od nádraží dolů na dolní Ostravici, přechodu umístěného téměř před restaurací U Tkáčů zcela jistě nepoužije a jsem přesvědčen, že jej ve většině případů z důvodu zkrácení trasy nepoužije ani chodec směřující k panelovým domům a ani chodec jdoucí z nádraží k obchodu. Člověk je, bohužel, od přírody stvoření pohodlné a velmi by mě mrzelo, kdyby na tuto
běžnou lidskou vlastnost někdo časem doplatil újmou na zdraví, nebo dokonce svým životem.

Zřízení přechodu v místě, kde je to pro chodce jdoucí od nádraží zcela přirozené, by bylo variantou s menší finanční zátěží, realizovatelnou i bez dotačních titulů z prostředků obce a v přijatelnějším časovém horizontu, což je hlavní.

V naší obci se může vyskytovat celá řada ne-normových záležitostí, což může být rizikem, a proto byla pří mém setkání s Policií ČR republiky konzultována i možnost provedení bezpečnostní inspekce obecního úseku komunikace I/56.

Výstupem z bezpečnostní inspekce je zpravidla zpráva s uvedením nedostatků a rizik. Poté si na základě této zprávy může obec vytvořit jasnou koncepci opatření zvyšujících bezpečnost chodců a s těmito opatřeními pak lze dlouhodobě pracovat. Provedením bezpečnostní inspekce bychom mohli např. předejít situacím, kdy nám v obci „zmizí“ přechod pro chodce, který byl, dle mého názoru, občany hojně užíván. Bezpečnostní inspekce zajišťuje Centrum dopravního výzkumu v Brně a např. v případě provedení inspekce třech křižovatek lze očekávat cenu v rozsahu od 60.000,- do 80.000,- Kč. U celého průtahu obcí potom od 90.000,- do 120.000,- Kč. Jednotlivé křižovatky a místa lze rovněž řešit individuálně, v takovém případě se cena pohybuje v rozmezí od 30.000,- do 40.000,- Kč.

Vážení zastupitelé, myslím si, že jsme si všichni vědomi toho, že dopravní situace v naší obci
není uspokojivá a věřím, že danou problematiku dokážeme probrat třeba na příštím zasedání
zastupitelstva obce.


S přáním příjemného dne
Tomáš Kokeš